Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Για την αειφόρο ανάπτυξη... τo εργαστήριο


Ένα χαρτί μεγάλων διαστάσεων ήταν η αρχή της ενασχόλησής μας με την αειφορία και την αειφόρο ανάπτυξη. Χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες και με τυχαία επιλογή μας ανατέθηκε να φέρουμε σε επαφή τους Ισπανούς με την Ελληνική γλώσσα και αυτοί εμάς με τη δική τους. Αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας ήταν στο τέλος να έχουμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την ενέργεια και την εξοικονόμηση αυτής. Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας ήταν επίσης μέρος της συζήτησής μας.





Συγκεκριμένα, με αφορμή το εργαστήριο από την ισπανική πλευρά, χωριστήκαμε σε ομάδες και αναλάβαμε η κάθε ομάδα να γράψει στα αγγλικά,στα ισπανικά αλλά και στα ελληνικά προτάσεις για τις λέξεις που μας δόθηκαν. Η μια λέξη σχετίζονταν με την καθημερινότητα μας όπως το πρωινό ή τη συμβίωση στα δωμάτια και η άλλη με την περιβαλλοντική ανάπτυξη, την αειφορία ή την ενέργεια . Δουλέψαμε σε μικρές ομάδες μαθαίνοντας λίγο ελληνικά, λίγο ισπανικά και πολλές πτυχές για τη βιωσιμότητα. Η παρουσίαση έγινε από κάθε ομάδα και οι διαφορετικές ιδέες «ζυμώθηκαν», όπως πάντα στην αίθουσα της Κοκκινοσκουφίτσας. Για άλλη μια φορά Έλληνες και Ισπανοί  συνεργαστήκαμε δημιουργήσαμε και κάναμε προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.



Στη συνέχεια, ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα η Κωνσταντίνα, με τη βοήθεια της Στεύης και της Έφης Χ. ανέλαβε να μας εισάγει στους όρους «αειφορία» και «αειφόρος ανάπτυξη» δίνοντας πολλά παραδείγματα σε power point περιοχών αειφόρου ανάπτυξης αλλά και περιοχών που αφήνουν ανεκμετάλλευτους τους φυσικούς πόρους που διαθέτουν. Παρουσιάστηκαν επίσης  τρόποι με τους οποίους η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου μπορεί να συμβάλλει στην ισορροπία μεταξύ  περιβάλλοντος, κοινωνίας και οικονομίας και τελικά στην αειφόρο ανάπτυξη του τόπου.  Όλοι μας συλλογιστήκαμε και προβληματιστήκαμε αρκετά με τις εικόνες που μας παρουσιάστηκαν και  ο προβληματισμός μας αυτός σύντομα μετουσιώθηκε σε εποικοδομητική συνεργασία και βιωματικές δραστηριότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου